Öppet brev till Livet

Kära Livet!

Det här året hade jag många planer för. Jag skulle skriva klart min d-uppsats, jobba med roliga projekt, ha en härligt lång sommarledighet, hinna umgås mer med mina vänner och bli gravid. Inte nödvändigtvis i den ordningen, men så var planen. Så, var gick det snett? Jag känner att du jobbat emot mig detta år, Livet. Jag trodde att du stod på min sida i det här men vi verkar ha lite olika agenda du och jag. Istället för de planer jag hade så fick jag ta emot både borrelia och utmattningssyndrom. På ett bräde. Man tackar.

Jag ska inte sticka under stolen med att jag lärt mig en väldig massa om mig själv det här året. Du har gjort att jag har fått så lov att stressa av och ta det väldigt lugnt. Och jag har lärt mig vad ångest är. Just den lärdomen hade jag faktiskt gärna varit utan. Men du har säkert nån mening på lut med det med.

Inför nästa år önskar jag mig lite lugn och ro. Inte i fysisk bemärkelse utan känslomässigt. Jag önskar att du kunde ge mig det. Jag önskar slippa se nära och kära bli sjuka. Jag önskar få njuta lite av dig Livet. Känna glädje och lust. Mycket mer än så behöver jag inte.

Så Livet, vad säger du? Kan du inte helt enkelt ge mig 2012? Det är väl inte för mycket begärt.


Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar,
Manamanama

Dagens bästa!

Jag råkade köpa ett par stickade strumpor på Lindex idag. Egentligen skulle jag köpa strumpor till dottern men det blev nåt fel när jag väl närmade mig kassan och i slutändan kom jag hem med dessa. Det visade sig vara ett trevligt snedsteg med de kalla golv vi har här hemma. Så nu går jag runt och myser med varma fötter!


Hur många gånger kan man titta på Peppa Pig på raken?

Jag bara undrar. Barnet ledsnar aldrig på dessa grisar. Och det finns ungefär en miljon avsnitt på youtube på alla tänkbara språk, förutom just svenska. Men så länge hon är nöjd och mina huvudvärkstabletter fungerar så är jag glad.


Ska du smälla smällare snart?

Det är ibland svårt att värja sig för andra människors idéer om vad som är okej och inte när det gäller barn. Jag var förbi jobbet med dottern tidigare under dagen. Vi satt och lunchade i personalrummet och dottern sökte intensivt uppmärksamhet från en kvinna intill. Dottern låtsades prata bebisspråk som hon gärna gör ibland. Det är bara det att väldigt få förstår att hon gör det på låtsas. Men de småpratade lite och båda förstod nog sammahanget i alla fall. Så får dottern frågan

-Ska du smälla några smällare snart då?

Jag tänker i mitt stilla sinne att jag hoppas att det finns väldigt få föräldrar som låter en 2,5-åring smälla smällare. Det är en sak som jag tycker kan få stanna i det förgångna. Barn som smäller smällare. Som smäller bort händer och ansikten, hörsel och lite annat smått och gott.

Dottern tittar på kvinnan och säger "Japp".
- Men så roligt! säger kvinnan då.

Ja så roligt, tänker jag. Jag tänker fan inte förklara för dottern vad en smällare är för nåt. Det är nåt hon aldrig kommer att få. I min värld är smällare till barn likställt med att åka bil utan bälte. Jävla skitpåfund!

Made of... vaddå?!

Dottern har ett litet mjukisdjur som suttit på en nyckelring. Det är en ekorre eller nåt liknande. En rätt ful sak. Jag satt och fingrade på den härom dagen, läste på etiketten och möttes av det här.
 


Någon som vet vad dessa övriga fibrer består av?


En god idé

Makens födelsedagspresent från mig på höstens jämna födelsedag får han (vi) vänta lite till på. Fram tills dess kikar han in i kokboken han fick för att göra väntan lite trevligare. Och just denna kokbok har visat sig vara en av mina bättre idéer. Han blickar djupt ner i boken och lagar en massa god mat. Inte för att han inte lagar mat annars, men nu blir det liksom lite mer extravaganta rätter. Man (ja, jag skriver "man" för JAG skulle ju ALDRIG göra så) fastnar lätt i de snabba vardagsrätternas land. Men nu är det fest mest varje dag. Kan bero på ledigheten också. Men den här boken välkomnas som en kär familjemedlem här hemma.



Kärlek, oliver och timjan av Anna Bergenström. Borde finnas i alla hem.


Vad sägs om Shrikand - en dessert med tjock yoghurt, kardemumma och pistagenötter. Här i på tok för stora dessertskålar. Men mätta blev vi.


Motionera bort värken?!

Jag var 11 eller 12 år när jag fick mens första gången. Ganska snabbt därefter fick jag äran att månad efter månad drabbas av helvetiska menssmärtor. Jag låg och kved på badrumsgolvet och kräktes. Nån gång kommer jag ihåg att jag svimmade. Jag fick lite olika smärtstillande preparat utskrivna och provade mig fram, med blandat resultat. Ont hade jag alltid men med rätt läkemedel slapp jag i alla fall bo på badrumsgolvet. Min mormor tröstade mig med att smärtorna brukar lätta när man fött barn. Det var en klen tröst för en nybliven tonåring. 

Jag var hemma från skolan nån dag i månaden när det var som värst. Det säger sig självt att det inte är någon vidare upplyftande erfarenhet. Jag kommer inte ihåg vad ursäkten till klassföreståndaren för min frånvaro var. Det är möjligt att min mamma hade pratat med honom, vad vet jag. Det var ingen som ifrågasatte att jag var hemma i alla fall. Men det fanns en person som inte hade någon större förståelse för mina smärtor - gymnastikläraren. Han hade en idé om att det hela skulle motioneras bort. Jag misstänker att han aldrig haft några menstruationssmärtor att tala om, så hans förståelse för det hela får ses som begränsad. Och jag förstår att lätta smärtor av detta slag kan motioneras bort. Om man har lite molande värk. Men om man så mycket som knystade mens så fick man på sig ett par längdskidor och skickades ut i 10-kilometersspåret illa kvickt.

Nån gång under mitten av tonåren började jag med p-piller. Då blev det bättre med smärtorna. Men förutom smärtlindringen och att jag slapp bli tonårsförälder har jag inte mycket gott att säga om p-pillernas effekt på mig. Jag och hormoner går helt enkelt inte ihop. Vi gillar inte varandra. Men eftersom att jag var tonåring var det svårt att särskilja tonårshormoner från p-pillerhormoner. Så jag testade lite olika sorter och höll mig smärtlindrad och icke-gravid. Vid det här laget var jag rätt otrevlig om någon försökte få mig att motionera bort smärtorna. Dessutom hade vi en lite mänskligare gymnastiklärare.

Numera är jag sällan hemma av just den här anledningen. Men då har jag inte längre samma överjävliga smärta vareviga månad. Nu har jag ju andra krämpor istället.

En mindre briljant idé

Efter att ha spenderat gårdagen med magsjukt barn (eller vad det nu var för sjuka) tänkte jag att jag behövde fly fältet lite. Vi hade visserligen en väldigt mysig dag igår eftersom dottern mest var väldigt väldigt trött och kräktes en ynka gång. Så vi myste i soffan hela familjen till sena kvällen. Men nu var det inte det jag skulle skriva om. Fly fältet var det.

Jag bestämde mig för att gå på mellandagsrean och fynda billiga kläder till min nya kropp. Jag önskar att jag kunde skriva att min nya kropp är rätt slank och vältränad, men tyvärr har den här hösten haft motsatt effekt. Så eftersom jag varken är slank eller vältränad och dessutom har gått runt i väldigt mjuka kläder i många månader insåg jag att det kanske är läge att handla lite nya kläder nu när jag lämnar stadsdelen allt oftare. Det bar av mot närmsta galleria där det var förvånansvärt lite folk till en början. Tyvärr blev det ett mindre trevligt besök. Reorna inte mycket att hurra över. Jag som trodde att handeln gått dåligt under vintern och att de skulle rea ut det mesta i butikerna. Men icke! Och när jag väl hittade något att prova insåg jag dels att jag behöver gå upp en storlek från tidigare samt att jag valt att prova kläder på helt fel dag. Så där stod jag med mina få rea"fynd" i ett lysrörsupplyst provrum med menssvullen mage och tillhörande finnar i ansiktet, och tänkte att jag sett bättre ut i mina dar.

Jag får tacka mina ångestdämpande mediciner för att jag inte fick nåt utbrott där och då. Typ la mig och grät på golvet och sparkade med benen i väggen. För jag kände att jag knappt orkade frambringa nån slags reaktion alls. Annat än att jag insåg att jag inte skulle hitta nåt mer under min shoppingtur. Så det blev ju billigt också. Inget ont som inte för nåt gott med sig.


Man kan få ångest för mindre

Jag kan inte påstå att jag är road över det faktum att det är den 27 december samtidigt som det är 7 plusgrader utomhus, i Stockholm. Nyss såg jag ljung som börjat slå ut. Det här är inte normalt! Jag kan köpa frånvaron av snön. Det hör liksom till i den här delen av landet. Men att det är så pass varmt ute är skrämmande. Jag lämnar tankarna där.


Ursäkta den bristande skärpan. Det blåste utav bara den och det var svårt att övertyga kvisten om att vara stilla.


På tal om jul och magsjuka

Jag kom på en otäck koppling mellan julen och magsjuka - saffran! Det året jag mittades av magsjuka på jobbet hade jag ätit saffransglass innan. Det är 4-5 år sen det hände och jag kan fortfarande inte riktigt gilla något med saffran i. Inte fisksoppa med saffran, saffranspannkaka, saffranssås eller kycklingrätter med saffran. Lussebullar går ibland, men bara om de haft lite för lite saffran i (läs pressbyråns).

Nåväl, nog om läskigheter. Nu ska jag försöka få i barnet något att dricka. Mattorna är undanplockade så det är fritt fram för retur.


Sweet sweet magsjuka

Dottern vaknade sent idag. Normalt sett är det ett välkommet inslag i vardagen, men just idag var hon väldigt slö. Lite för slö enligt min mening. Vi fick i henne välling till slut och sen ville hon ligga med halvslutna ögon i sängen. Ingen feber och inte ont. Men slö. Vi klev upp och hon ville bara sitta i famnen. Så ville hon plötsligt gå till sitt rum. Det tog nån minut sen hörde vi hur hon kaskadkräktes rakt över hela sängen (den detaljen hörde vi såklart inte, men det var så det var). Att den där jäkla magsjukan alltid ska göra sig besväret att dyka upp under julledigheten. När man vill träffa vänner och bara göra roliga saker. Inte hänga i tvättstugan och skrubba soffan ren från kräk.

Jag kommer ihåg en jul för några år sedan. Jag skulle jobba hela helgen vilket ger ordentligt med extra pengar på kontot. Det är dessutom sällan jobbigt att arbeta just denna helg. Oftast sänker sig lugnet över avdelningen. Många har anhöriga på besök och de lite friskare patienterna åker kanske hem över dagen. Precis när det var dags för jullunch var det två patienter som började kräkas. På en vårdavdelning är det ungefär det minst roliga som kan hända. Jag hade valt att jobba hela julaftonen, från tidig morgon till sen kväll, men tänkte att jag kanske skulle klara mig med tanke på att jag inte hade något med dessa två patienter att göra. När jag kom hem sent på julaftonskvällen mådde jag jättebra och somnade snabbt. Ett par timmar senare vaknade jag med en hemsk smärta i magen. Fortsättninen ska jag inte gå in på men jag kunde inte jobba igen förrän fem dygn senare. Och en av mina jullediga kollegor fick rycka in i mitt ställe.

Nu hoppas jag att det här är en dagisvariant som inte kommer drabba mig. Men jag mår redan illa av bara tanken på att bli sjuk.


Och julmaten blev kvar

Det var inte riktigt meningen men vi hade en massa indiskt över från kvällen innan som vi tog till lunch igår. Och på kvällen blev det lamm. Så idag tänkte jag ge mig på dopp i grytan till både lunch och middag. Och kanske en laxmacka framåt kvällen.

För övrigt hoppas jag att dottern ska finna sinna nya leksaker lika spännande idag så att och att hon vill leka fint på sitt rum hela dagen lång. Önska kan man väl få så här i juletider. När jag ändå håller på så önskar jag att julmaten kommer att smaka bra idag.


Mission completed!

Jag har hållit hyacinterna vid liv i hela åtta dagar. Det innebär att vi har utslagna hyacinter på köksbordet så här på självaste julafton.

GOD JUL!


Jag som redan är så söt

Jag borde lära mig att jag inte gillar riktigt sött godis. Jag älskar choklad. Gärna praliner. Men socker i sig är ingen höjdare. Alltså kan man tro att jag skulle skippa superdupersött julgodis. Men så gjorde jag inte. Jag letade upp de sliskigaste recept jag kunde hitta och skred till verket. Nu står chokladdoppade marshmallows och fudge med choklad och nötter på tork i köket. På tok för sött för insåg jag när jag provsmakade det hela och jag kommer snällt få försöka bjuda bort alltsamman. Kanske göra små buketter att ta med vid bortbjudningar. Gissningsvis kommer de flesta av dessa sockerbomber hamna i någons soptunna...



De ser goda ut i alla fall. Receptet hittade jag på den här sidan.


Det här är jätteblä mamma!

Efter gårdagens bilhaveri har vi fått stressa. Allt som skulle ordnas igår har ordnats idag. Inklusive julhandling av mat på en fullproppad galleria. Jag flydde med monstret till Waynes för en pannkakslunch och fick säkert 10 minuters lugn och ro innan sockerkicken satte in. En får tacka! Sen mer stress - hämta paket, roa uttråkat och trött barn, slänga återvinningen, tvätta det alltför stora tvättberget, köra och hämta en julklapp i långtbortistan och till slut komma hem och börja fixa middag till ett mycket hungrigt barn (pannkaka är inte särskilt mättande, who knew?!).

Sen insåg vi att vi inte handlat någon middag till oss själva. Den lokala indiern räddade vår kväll. Mycket trötta satt vi sedan i soffan och andades ut lite medan dottern sprang runt med sina gosedjur och levde rövare. Då hör jag henne frusta vid soffbordet. Jag frågade om hon behövde gå på pottan eftersom hon inte hade nån blöja på sig. Hon svarade inte och fortsatte frusta. Jag satte mig upp och frågade om hon satt i halsen. Hon såg nämligen väldigt bekymrad ut. Så utbrister hon

"Det här är jätteblä mamma"

och tittar på ett glas på bordet. Klart som fan att hon medan vi tittat bort hunnit komma åt sin pappas ölglas. Jag hann föreställa mig en kväll på akuten och en anmälan till Soc allra minst, innan vi kunde konstatera att hon just så pass fått i sig så att hon kunnat känna smaken. Men hon tyckte att det blä i alla fall. Och hon konstaterade sen att det är sånt som bara mammor och pappor får dricka. Inget ont som inte har nåt gott med sig... ja, eller nåt.

Den där testbilen skulle sitta fint just NU

Gamla silverpilen står på gatan här utanför fullastad med saker som ska till återvinningen - kartonger, glas, plast, batterier och returburkar. Sa jag fullastad? För hela bagagutrymmet på denna kombi är knökfullt. Så även framsätet. Och delar av baksätet. Vi hade just satt dottern i sin stol och skulle just börja avfrosta fanskapet (bilen alltså) när min man börjar muttra från förarsätet. Bilen är stendöd!

Inte nog med att det inte blev nån återvinning, det blev heller ingen pakethämtning på postutlämningen. Eller nån julmatsshopping. Eller nån tur till bilprovningen imorgon. Undrar förresten om man kan avboka tiden så här nära inpå?! Nåväl, det blir heller inget införskaffande av en docksäng till dottern imorgon. Men va fan det är bara värdsliga ting. Är i denna stund väldigt glad att vi inte hade planerat att köra till norrland imorgon. Jag har en känsla av att det hade lett till ett visst stresspåslag.


The little rat...

Hittade en julgranskula som monstret smackat ner i golvet. Jag antar att det bara är att gilla läget över att mina fina fina julgranskulor en efter en kommer slängas i soporna. Det bästa kanske vore att plocka undan julgranen i mellandagarna. Omsorgsfullt packa ner kulorna och gömma dem för klåfingriga barnhänder.



Testa en Toyota!

Jag får erbjudanden från Smartson lite nu och då om att bli testpilot för diverse saker och ting. Nu senast damp det ner ett erbjudande om att bli testpilot av nya Toyota Avensis. Spännande tycker jag som kör en mazda modell äldre (men inte äldst) med visst elfel. Med lite tur kanske det blir jag som får köra den en period. Vill du också testa? Gå in här och ansök!

Du kan också kolla in videon nedan. Ja om du vill alltså.


God morgon, tant!

Vaknade upp imorse och kände mig som 80 år. Minst. Hade nackspärr så in i bängen och kunde knappt vända huvudet åt vänster. Insåg genast att så här kan man inte ha det och stack in näsan i medicinlådan för att se vad jag kunde hitta för spännande. Alvedon och Voltaren - bingo! Sen var det anti-ångest-medicinen också. Redan uppe i fem tabletter. Lite vitaminer på det och dagen var räddad! 80 år var det. 

När värtkatbletterna börjat göra verkan bar det av till jobbet för ett försök att sänka arbetsmoralen lite. Det gick hyfsat. Jag fick bra tips från sjukgymnasterna om rörelseövningar för min ömmande nacke. Sen störde jag receptionisten. Därefter övergick jag till att störa min chef. Jag tror inte nån lyckades utföra ett vettigt arbete under mina två timmar där. Det blev mer kollektivtrafikträning på vägen hem. Så nu har jag redan utfört ett dagsverke och klockan är bara barnet. Och smärtan i nacken börjar återkomma. Bra jobbat mig!


Tablettskörden innan vitaminerna kom in i bilden.


Som den urmoder jag är...

...serverar jag dottern prinskorv och pasta för fjärde dagen i rad. Det vill säga resterna från lördagens julbord. Sen äter jag själv tomtegröt och avslutar med en näve juleskum. Nu ska vi kolla Peppa Pig på youtube i väntan på att den arme fadern ska komma hem. Happy wednesday!

The one and only julgran!

Två ynka julklappar bor under granen. Nu har jag åtminstone shoppat några nya för att kompensera de "förlorade" men de får tomten komma med natten till lördag. De här två är presenter från våra vänner till oss. Får se om de hålls oöppnade några dagar till...

Jag har för övrigt problem med julgranskulorna. Dottern flyttar dem till en och samma gren minst en gång dagligen, vilket gör att jag får avsluta dagen med att placera ut dem någorlunda jämnt. Det är ungefär som att ha en katt hemma. Hon står och slår på kulorna eller grenarna så att det skramlar och klingar ordentligt.


Julgransmattan är inget annat än en broderad duk.


Dagens moralkaka!

Lagom vid lunchtid visas 7'th Heaven på TV. Jag kan inte låta bli att titta. Och varje gång blir jag lite smått äcklad av alla moralkakor som kastas mot mig i soffan. Men likväl sitter jag där, dag efter dag, och äter min lunch.

Oväsentligheter

Ännu en julklapp rök igår när det visade sig att det jag skulle köpa till min man inte alls gick att köpa. Rackarns! Så jag stod utan några som helst klappar till de allra närmsta. Idag efter en dejt med terapeuten tog jag en tur till närmsta galleria och shopapde loss. Förvånande nog var det väldigt lugnt där. Jag antar att de flesta kommer stressa runt på fredag. Så jag kunde gå runt i lugn och ro och riktigt njuta av det. Nu har jag ordnat julklappar till både make och dotter och nu väntar lite paketinslagning.


Där rök julklappen!

Jag tyckte att jag var jäkligt smart när jag köpte en snowracer, eller Bob som man säger i mina hemtrakter, till dottern i julklapp. Hon gillar galna upptåg så jag tänkte att det där med ett åkdon som kan nyttjas i branta backar måste ju bara gå hem. Klickade hem en finfin Stiga snowracer delux från nätet och kände mig nöjd.

I helgen hade vi besök av goda vänner. De kom in med ett jättepaket till dottern som hoppade av lycka när hon insåg att det var till henne. Hon öppnade det och voila - en snowracer! Hon blev jätteglad eftersom hon trodde att hon fått en motorcykel. Nåväl, hon får väl tro det. Problemet nu är att vi har en snowracer här hemma och en som ligger och väntar på oss på närmsta postutlämning. Jag tänkte skicka den upp till syskonbarnen i norr men det är ju så sablarns dyrt att skicka stora paket. Så nu måste jag dels klura på vad jag ska göra med vår extra snowracer och dels på vad sjutton vi ska köpa till dottern i julklapp. Så här fyra dagar före julafton...

Tänker så det knakar

Jag har nog alltid varit en tänkare. En sån som vrider och vänder på alla situationer, på egen hand eller tillsammans med vänner. Ibland kan jag börja älta också men då försöker jag stoppa mig själv. Det kan bli tröttsamt att vara en tänkare och det finns stunder då jag önskar att jag hade en på/av-knapp nära till hands. Men så funkar det ju inte.

Den här hösten har jag inte haft något annat val än att fundera över vad som händer - var jag står i livet, hur mitt liv ser ut och hur jag vill att det ska se ut. Och hur jag vill fördela min tid. För hur man än försöker så har dygnet bara 24 timmar. Jag hade önskat att det hade minst en 5-6 timmar extra men man kan inte få allt man önskar. Jag har funderat över och analyserat det mesta som på något sätt rör mig. Jag har inte på något sätt och vis kunnat värja mig från mina tankar. Och det är rätt tungt. Jag har ifrågasatt personer och situationer som jag tidigare inte reflekterat nåt särskilt över. Och jag har ifrågasatt mig själv.

Jag tror att jag kommer starkare ur det här. Det är förvisso smärtsamt men oerhört nyttigt att tvingas fundera över livet. Så jag ger mig själv en klapp på axeln och tänker vidare.

En julgran!

Jag insåg just att vi nu har den första julgranen nånsin här hemma. Det är när jag tänker efter den första julgran jag haft i vuxen ålder. Vanligtvis firar jag med familjen eller på resande fot och då finns liksom ingen anledning att klämma in en gran i mitt vanligtvis rätt så trångabodda hem. Men nu är den på plats! Liten och tanig, för att få plats, men ack så fin.


Things to do on a rainy day

Vaknade upp mycket trött efter en sen natt med vänner över för julbord, till slask och plask ute. Dottern hade inte någon som helst känsla för att jag var osedvanligt trött utan ville att det skulle vara livat från uppstigning. Jag löste första stunden med att låta henne öppna dagens present i julkalendern. Det var några små klistermärken i olika färger och former. Egentligen tror jag att det ska likna örhängen men det vet ju inte hon. Men hon såg genast till att pryda min hand och handled med dessa färgglada ting. Och jag fick vila en stund till på soffan medan hon roade sig.


Staffan

Sedan jag och min man träffades har det varje jul blivit en diskussion runt en av de för mig obligatoriska julattiraljerna - Staffan. Det är en snidad trähistoria med en ljusbåge som visar Staffan stalledräng och hans fem fålar. Det fanns en Staffan hemma hos mina föräldrar när jag var barn. Att Staffan ska stå framme varje jul är en av de få sakerna jag är bestämd över. I övrigt kan julen se ut hur som helst.

Men min man tycker att Staffan är fruktansvärt ful. Kitschig. Rent grotesk. Jag som normalt inte gillar hantverk i trä är väldigt förtjust i just denna pryl. Men det är nog mest för att den har ett affektionsvärde. Och jag har på senare år sett liknande skapelser i de fina butikerna på Östermalm. Så det så. Jag vinner alltid dessa diskussioner. Det finns helt enkelt inget att diskutera enligt min mening.

Min man har i många år nu letat efter något som han kan ta in i hemmet som han gillar men som jag avskyr, som hämnd. Som han kan propsa på att ha framme, väl synlig, under någon del av året. Han letar men har inte hittat något än av den enkla anledning att vi normalt tycker ganska lika om just inredningsdeltaljer. Nu ska jag inte sänka Staffan till nivån "inredningsdetalj"... han är ju så mycket mer än så. Men jag väntar med spänning på den dag min man kommer hem med detta något som retar gallfeber på mig.



Det blir en lugn jul

I år har vi bestämt oss för att göra något vi pratat om länge. Vi struntar i att åka till släkten och stannar hemma i jul. Jag var verkligen inget emot varken min eller min mans familj med syskon men det är inte bara avkopplande att köra bil i 7 timmar för att komma fram och sen åka mellan två städer för att hinna träffa alla. Det blir rätt stressigt toppat med dåligt samvete. Många man ska hinna träffa på kort tid. En veckas resa innebär två långa resdagar och några kortare (när vi åker mellan städerna).

Nu kommer vår lilla familj mysa i lägenheten. Träffa vänner när vi känner för det. Kanske göra några små utflykter runt om Stockholm. Om vi känner för det. Mest ska vi bara ta det lugnt. Hätma andan lite efter den här hösten. För det har fan inte vart nån picknick!


Pepparkakshuset med skuggan av "Staffan" i bakgrunden.


Hur gör man för att inte ha ihjäl dem?!

Jag är helt värdelös på blommor. De krukväxter vi har här hemma är såna att de överlever allt. Av den enkla anledningen att alla blommor som börjar slokna åker ut illa kvickt. Mina blommor har följt mig genom mina flyttar de senaste 6-7 åren. Trogna följeslagare med andra ord! Jag önskar att jag hade gröna fingrar men de flesta blommor som kommer i min väg dör så snart jag lägger mina händer på dem. Därför älskar jag snittblommor! De ska ju liksom ändå dö så där behöver jag inte ha dåligt samvete när jag slänger dem.

Jag har under de senaste veckorna lyckas ta död på ett antal hyacinter, en julgrupp samt en amaryllis. Genom att rådfråga familj och vänner har jag förstått att jag varken vattnar för mycket eller för lite. De gillar mig helt enkelt inte. Blommorna alltså. Nu har jag planterat två nya hyacinter och har som mål att de ska klara sig fram till julafton. Heja mig!!



Det är fan svårt att vara förälder!

Jag har en i mina ögon helt ljuvlig dotter. Hon är bestämd så det heter duga, har temperament, är högljudd och energisk men samtidigt väldigt kärleksfull och otroligt charmig. Det här säger jag såklart helt subjektivt. I mina ögon är hon helt fantastisk. Samtidigt är det inte så lätt att handskas med denna livliga 2.5-åring alla gånger. Jag försöker utgå ifrån att hon är en tänkande varelse och låter henne testa sig fram i många lägen. Ingen lider över att hon väljer egna kläder eller att hon får välja väg vi går hem från förskolan. Och även fast att jag inombords skriker "VAR FÖRSIKTIG!!" när hon klättrar högst upp i klätterställningen håller jag tyst. Eftersom att hon behöver prova på, misslyckas och försöka igen.

Men sen behöver man såklart sätta gränser också. Att hon klättrar upp på fönsterbrädet i sitt rum är egentligen ingen större fara. Problemet är att hon kan öppna fönstret. Och det känns inget vidare med tanke på att vi bor 1.5 trappa upp mot en stenig backe. Så där nånstans är det läge att sätta stopp. Det är en ständig balansgång att låta henne bestämma själv och att sätta gränser. Och att inte drivas till vansinne de dagar man är extra trött.

Jag hoppas att vi kan stärka henne i att hålla kvar vid hennes bestämdhet. För även om just den egenskapen kan göra en gråhårig vissa dagar är det en otroligt bra egenskap. Och jag vill inte tysta ner henne. Jag vill att hon ska våga höras! Jag vill att hon ska våga ge uttryck för sina känslor. Jag vill att hon ska fortsätta vara den hon är.

Delfinpojken

Är du hemma med sjuka barn, föräldraledig, studerande, skiftjobbande, sjukskriven, uttråkad eller vad sjutton som helst - spendera en timme, elva minuter och trettiotre sekunder på svtplay.se framför dokumentären Delfinpojken. En av de mest gripande dokumentärer jag sett på länge. Jag har gråtit, skrattat, förfärats och förundrats. Se den!


Efterdyningar

När man riktigt längtar efter sängen är det som att dottern känner det på sig och lever rövare extra länge på kvällen. Jag var så otroligt trött igår efter mötet, jobbet och luciafirande på förskolan att jag hade kunnat somna ståendes. Istället blev det hålligång fram till kl 21:30. Då somnade samtliga familjemedlemmar i soffan.

Idag känner jag mig fullkomligt dränerad på energi. Har sovit av och till på soffan sen jag klev upp. Det är en märklig känsla som jag inte kan vänja mig vid. Jag har inget val annat än att acceptera att det är så här det är just nu. Jag kan inte skynda på processen genom att önska mig frisk. Men det är likväl en märklig känsla. Imorgon ska jag tillbaka till jobbet en stund och har inte planerat in något mer på hela dagen. Det får räcka så.

Klubbad säl

Efter ett morgonmöte för att diskutera mitt återinträde som arbetsför filur samt en spontantripp till jobbet med min chef och efterföljande tunnelbanefärd hem ligger jag nu som en klubbad säl på soffan. Som om någon dränerat mig på all energi. Inte helt oväntat men samtidigt lite läskigt. Och i eftermiddag väntar luciafirande på förskolan. Förhoppningsvis slipper barnen se ut som skrämda rådjur i starkt strålkastarljus som förra året då fotoblixtarna avlöste varandra i det nedsläckta rummet. Stackars barn! I år blir det fotografering utan blixt eller inte alls. Jag gissar mig till att jag kommer somna tidigt ikväll. Skulle gärna lägga mig för natten redan nu...

På tal om jämställdhet

I helgens DN läste jag en artikel om hormonella preventivmedel för män. Det här är egentligen inget nytt utan har varit på tapeten under många år. När det först kom på tal tyckte jag att det lät intressant. Det ger män och kvinnor en mer likvärdig möjlighet att skydda sig från oönskade graviditeter. Enilgt artikeln ställer sig majoriteten av män i några studier positiva till att prova hormonella preventivmedel. Tyvärr verkar det fortfarande ligga långt fram i tiden. Den största anledningen till detta är att det är svårt att hitta ett läkemedelsbolag som vill driva processen vidare då man tror att männen skulle avskräckas av eventuella biverkningar. Det handlar om de biverkningar som rapporterats vid tidigare studier - akne, minskad sexlust och depression.

Att de hormonella preventivmedel som finns för kvinnor har en hel del biverkningar är ingen överraskning. Men det anses vara det bästa alternativet idag för att förhindra graviditet. Kommer du som ung tjej till en ungdomsmottagning för att diskutera preventivmedel kommer du därifrån med ett recept på p-piller. Ja, förutsatt att du antingen har ett förhållande eller besvärliga menstruationssmärtor. Man diskuterar helt enkelt inte biverkningarna särskilt mycket eftersom nyttan väger mer. Och man får ingen information om till exempel p-dator.

Men om nu dessa hormonella preventivmedel som finns idag är det bästa, vore det då inte mer än rätt att vi delar på biverkningsbördan? Vi får väl knapra piller eller sätta in p-stav i skift! Snacka om ett mer jämställt samhälle.

Hur?

Jag fick en julkalender från Bodyshop av min mor sist när vi sågs. En liten present varje dag fram till julafton och jag känner mig som ett barn. Hittills har jag fått en blandad kompott produkter - schampo, balsam, duschtvål, läppglans, bodylotion - helt enkelt en massa trevliga saker. Härom dagen låg en liten flaska med eye makeup remover i luckan. Praktiskt tänkte jag tills jag läste på förpackningen.



Hur lyckas man undvika ögonen när man tar bort sminket från... ja, just det - ögonen?


Vårkänslor

Ja efter en promenad i solskenet kan jag snabbt konstatera att det är svårt att greppa att julen står för dörren. Det tog ett par minuter så hade snöslasket tagit sig in i mina skor. Det säger väl förvisso mer om mina skor än om vädret men va fasen... ska man behöva ha stövlar på sig i december?! Jag gick med p3 i lurarna och kryssade mellan snöslaskiga vattenpölar och kom på mig själv med att känna vårkänslor. Väntade mig nästan att se en krokus titta fram vid någon av söderväggarna. Det om något tycker jag är oerhört skrämmande!

Det tar sig!

I över sex veckor har jag nu tvättat håret med hjälp av balsammetoden. Jag måste säga att det gått betydligt smidigare än vad jag föreställt mig. Inte alls krångligt. Lockarna håller sig bättre, håret har betydligt mer glans och hårbotten mår bättre. Jag tvättar med balsam två gånger i veckan och gör inpackning en av gångerna. Det räcker utmärkt och håret blir inte flottigt mellan gångerna. Nu ska jag snart tillbaka till jobbet, om än i liten skala till en början, så de om några lär väl se om det är nån skillnad från tidigare.



Dagen efter balsamtvätt. Har just släppt ut det efter att ha haft överhåret uppsatt, därav rufset.


Samma dag som balsamtvätt (inte helt torrt än).


Sminket

När jag skulle säga hej då till dottern imorse tyckte jag att hon luktade konstigt. En söt doft jag kände igen från någonstans men inte riktigt kunde identifiera. Sen såg jag något grönt på hennes kind. Det såg ut som snor, typ. Jag frågade vad det var och hon berättade glatt att hon sminkat sig. Med vad fick jag inget svar på. Lite senare när jag satte mig vid köksbordet för att äta frukost hittade jag ett doftljus med rivmärken i. Burken som doftljuset bor i är tydligen lite väl likt mina burkar med mineralsmink. När jag tänker efter är det samma typ av burk som "Ariol" - en tecknad åsna från ett barnprogram - använder när han testar sin mammas smink. Smart tjej!


Jag är inte bättre själv

Jag må tycka att den besatthet som vi människor har av att dokumentera allt som händer i våra liv är löjlig, men jag är inte så mycket bättre själv alla gånger. Igår eftermiddag tog jag en promenad samtidigt som solen försvann bakom trädtopparna. Himlen hade ett fantastiskt sken, marken var täckt av frost och där och då kopplade jag bort brusandet av bilarna på Essingeleden under rmig. Jag kände ett lugn inombords. Och vad gör jag då? Jag plockar såklart fram mobilen och tar ett kort.


När verkligheten kommer ifatt

Jag fick häromdagen veta att två av mina kollegor drabbats av cancer. En tredje kollega är sjuk sedan en längre tid tillbaka. Tre kvinnor som inte är så många år äldre än mig. Det säger sig själv att med åldern kommer sjukdom och att man därmed möter den i allt större utsträckning. Men för tillfället känns det som att det här med cancer finns på lite för många ställen i min omgivning och det skrämmer mig. Det har kommit lite för nära.

När jag möter människor med cancer inom mitt jobb kan jag ta det på ett annat sätt. Det är fortfarande lika tragiskt, men jag kan hålla det ifrån mig. Jag rent utav måste hålla det ifrån mig annars skulle jag inte klara mitt jobb. Men när det kommer nära en privat blir det jobbigt att hålla känslorna borta även på jobbet. Det är svårt att inte dra paraleller. Och de så vanliga tankarna att "det händer inte mig" söker sig allt längre bort.

Nej se det snöar!

Sent igår kväll började det plötsligt rassla till i nyhetsflödet på facebook. Nya statusuppdateringar efter varandra. Alla med samma budskap - det snöar! Ett trevligt inslag i vardagen även om vi alla förstod att det skulle bli en kortvarig glädje. Men där och då kom julkänslorna smygandes. Och jag ville inte vara sämre än mina vänner och såg till att fota snöfallet. När jag tittar på bilden idag känns den mest grådassig och tragisk. Mörkt och tomt. En ynka gatlykta på en återvändsgränd. Nåväl, här kommer snön!


Det bästa med att vara vuxen

Jag ska inte sticka under stolen med att mina bekymmer var klart mindre som barn. Jag kan sakna att leva i en skyddad värld. Innan man kastades ut i verkligheten och tvingas handskas med allt vad livet innebär. Men det finns såklart många fördelar med att bestämma över sitt eget liv. Som till exempel idag när jag bestämde mig för att eftersom att jag känner mig lite hängig idag är det helt okej att äta godis som tidig lunch!


Bakfull

Jag känner mig helt ur gängorna! Vi tog oss iväg till en julmiddag med goda vänner igår. Det blev trevligt, stimmigt och ganska sent. Jag var förvisso nykter men känslan imorse var som att jag dränkt mina sorger i en bag in box. Tung i huvudet, trött och seg. Det tog en stund innan jag insåg att jag faktiskt inte drack nåt igår. Det var en jobbig stund. Nu börjar det klarna och dottern hoppar runt i soffan och berättar om vad hon och barnvakten gjorde igår.

Äntligen lite lugn och ro

Dagen har varit fortsatt hektisk. Dottern somnade först när klockan var närmare tio. Jag känner mig helt dränerad på energi. Har tänt adventsstaken som vi gjorde iordning igår kväll och ska dricka en kopp te. Sen hoppas jag få sova ostört hela natten.


Vilken dag...

Jag hade tänkt mig en rätt lugn och kanske lite pysslig dag hemma med dottern idag. Hon hade dessvärre andra planer och började dagen med att vakna på tok för tidigt. Om hon varit pigg och glad så hade hon kunnat få vakna så tidigt hon vill, men nu var hon allmänt stingslig och tvär. Jag ägnade således ett par timmar åt att roa ett svårroat barn. Till slut gick hon med på att rita lite. Så vi ritade lite. Jag behövde snyta mig och gick iväg nån minut. När jag kommer tillbaka så möts jag av ett barn med en väldigt skyldig uppsyn och därefter ser jag soffborden fullritade med rosa krita. Jag frågade om hon ritat någon annan stans och fick till svar "Jag har inte ritat på TV'n, jag har inte ritat på stolen, jag har inte ritat på dörren, jag har inte ritat på tröjan, jag har inte...".

Efter det drack jag en stor kopp kaffe och tog med mig barnet till tvättstugan i hopp om att det skulle roa henne lite. Det gjordet det. Hon lyckades efter några vändor välta ut en hink med gammalt smutsigt vatten som någon lämnat ståendes på golvet så jag fick inte bara tvätta kläder utan även skura golvet. Medan jag skurade upptäckte hon "folk" utanför den öppna dörren till tvättstugan. Folket bestod av byggarbetarna. Dottern var uppenbart road av dem och ville stå utanför dörren och sirra ut dem. Fair enough. Det var bara det att när jag var färdig hade hon inga som helst planer på att gå in igen. Typ nånsin. Hon hittade hela tiden ursäkter till att stå kvar. Och hon hade ju rätt i att hon inte varit ute nåt på förmiddagen så jag lät henne hållas ett bra tag. Det tog närmare tjugo minuter innan jag gav upp och bar ett skrikande barn samt en överfull tvättkorg tillbaka till lägenheten.

En bajsblöja senare började jag känna mig ganska spak medan dottern ville leka mera. Så vi lekte "natta gosedjuren" en timme till innan hon till slut slocknade framför TV'n. Nu vill jag också sova!!


Det soffbord som kom lindrigast undan.


Eh... va?

Tog en snabb titt på hemnet imorse och möttes av denna syn. Inget konstigt tills jag såg hur länge de tänkte ha "stängt"...



RSS 2.0