Födelsedagsfin

Mitt barn dekorerar mig i tid och otid. Härom dagen köpte vi ett glitterlim (en ren muta) som vi skulle rita med. Det slutade med att jag fick händerna insmetade med lim.




Är det inte lim så är det klistermärken, ringar, armband, tuschpennor eller liknande. Och det är alltis mina händer och armar som blir dekorerade.

Även idag har jag blivit dekorerad.



Sol

Ser du vad jag ser? Solen lyser på mig! Jag insåg inte förrän jag såg den hur mycket jag saknat den. Nu finns hopp om liv!


Underbara ensamhet!

Inte för att jag önskar att jag bodde själv, men de kvällar min man jobbar sent (eller gör något annat som innebär att han inte är hemma) och dottern somnat är helt klart mycket trevliga kvällar. Jag är envåldshärskare över fjärrkontrollen, datorn och badrummet. Det är tyst, bortsett från grannens trancemaraton.

Så, vad gör jag? Man skulle kunna tro att jag sitter med tända ljus och en kopp te (eller varför inte ett glas vin?) och njuter av tystnaden. Kanske läser en bok om mindfulness och gör avslappningsövningar. Men det vore inte riktigt sant. Nej, jag tittar på Familjen Annorlunda och känner hur jag blir allt mer stressad. Jag tycker att mitt egna barn räcker alldeles utmärkt för stunden. Bara tanken på ytterligare NIO är lite mer än jag klarar av just nu. Så jag sitter och tittar och blir irriterad för att jag inte byter kanal och tittar på nåt vettigare. Härliga ensamkväll!


Min nya tunnelbanehobby!

Jag fick plötsligt inspiration när jag läste ett inlägg på en ovanligt rolig mammablogg som jag trillade in på härom dagen. Inlägget handlade om knipövningar och de hade länkat till Tenas hemsida. Jag är inte dummare än att jag klickar på länken. Där kan man vinna en spa-resa och det tyckte jag lät bra. Väl där läste jag runt och fastnade bland tips och trix om knipövningar.

Jag kan villigt erkänna att jag är rackarns dålig på att komma ihåg att träna bäckenbottenmuskulaturen. Kanske mest för att jag inte har några större bekymmer egentligen. Ja, så länge jag inte hoppar studsmatta då. Jag gjorde det i lekparken härom dagen och insåg att jag nog inte skulle må särskilt dåligt av att ta tag i de där knipövningarna igen. Jag fick känslan av att både livmoder och äggstockar tänkte titta ut.

Så jag fick en idé. Varje gång jag åker tunnelbana - alltså ungefär 10-15 gånger i veckan - ska jag ägna fem minuter åt knipövningar. Tydligen ska man hålla på i 6 månader för att få riktigt starka muskler. Sen ska jag hoppa studsmatta varje dag!

Plötslig energi

En våg av kreativitet sköljde över mig när jag satt i soffan tidigare ikväll. Bristen på kreativa aktiviteter var påtaglig så jag gick loss på dotterns overall. Knapparna längst ner på benen som håller fast de där remmarna som i sin tur gör så att byxbenen inte hasar upp över skorna har lossnat för länge sen. Typ efter en veckas användning. Men nu sitter de där de ska och jag är nöjd.

Eftersom jag fortfarande hade lite energi kvar gick jag vidare till köket där elementet fick ett välbehövligt lager färg. Nu ser det riktigt bra ut. Vitt, rent utav. Men sen tog orken slut. Jag hoppas återfå den imorgon, lagom tills att det är dags att åka till jobbet.

Söndagsfina

Vi har klätt oss fint söndagen till ära. Jag går runt i mjukisbyxor och raggsockar medan dottern kör med långkalsonger, tröja och mina gummistövlar. Maken står och stryker skjortor inför veckan och jag väntar på att dottern ska låta mig byta hennes blöja med kärnavfall. Fint ska det va!



Omvända roller

Jag och min man jobbar inom helt olika världar. Vi möter förvisso människor båda två men under helt olika förutsättningar. Min man är enligt mig ohyggligt äckelmagad. Själv är jag lagd åt andra hållet. Så länge jag inte äter kan jag diskutera det mesta. Som sjuksköterska blir man rätt avtrubbad på den fronten.

Så länge vi har känt varandra har jag kunnat se hur orolig han blir om jag börjar prata om något som rör mitt jobb. Han blir orolig eftersom att han är rädd att jag ska råka nämna något om ett sår som var oerhört intressant eller liknande. Då blir han väldigt blek och ber mig sluta prata. Trots att jag censurerar å det rejälaste.

Men så kom det här med springmask in i vårt liv. Nej, vi har inte sett en endaste liten mask här hemma. Men för mig är bara tanken på maskar alldeles ohyggligt äcklig. De är äckliga utomhus under regniga dagar. Så äckliga att jag får kväljningar när jag är ute och går. Så, tanken på att jag skulle kunna tänkas hitta maskar i dotterns blöja är vidrig. Jag förstår ju att det inte rör sig om daggmaskar men ändå. På något sätt tycks inte min man vara lika känslig i detta fall.

Igår diskuterade vi springmaskarnas eventuella närvaro i vårt hem och hur man upptäcker dem. Jag bad honom sluta prata. Jag höll på att kräkas inne på ICA. Han tittade förvånat på mig och blev sedan mycket nöjd över de omvända rollerna.

Piggt barn - trött mamma

Jag är ingen vän av tidig uppstigning. Nu har vi förvisso en sådan tur att det är sällan som dottern vaknar riktigt tidigt på morgonen. Däremot kan hon sova som en kratta om nätterna. Men imorse gjorde hon klart för mig att det var dags att lämna sängen redan 05:35. Det kändes som att jag gick i sömnen när jag blandade en flaska välling, bytte blöjan och plockade fram paddan. Sen somnade jag på soffan bredvid barnet medan hon utforskade sina favoriter på youtube.

Snart blev jag väckt av någon som ryckte mig i armen och med bestämd stämma meddelade att jag måste följa med till hennes rum. Jag flyttade mig från soffan in till hennes säng och deltog i nattning av gosedjuren. Jag slumrade lite till. Med betoning på lite. Strax vaknade jag av att hon stod framför mig med en luciakrona på huvudet och bad mig sjunga luciasången. Hon hade nog hunnit säga det några gånger innan jag vaknade för hon lät väldigt irriterad. Sömndrucken började jag sjunga sankta lucia. Hon såg nöjd ut och log mot mig. Jag försökte sluta efter första versen men efter en sträng blick fick jag snällt sjunga vidare. Där nånstans insåg jag att loppet var kört och fick lov att vakna på riktigt.


Finn ett fel


Pippi Långstrump går på partaj

Jag var på personalfest igår. Länge sedan sist och väldigt trevligt. I vanlig ordning var jag så trött innan att jag var beredd att strunta i allt och gå hem och lägga mig. Men jag tänkte att jag skulle åka dig en stund i alla fall.

Jag stod i omklädningsrummet och rotade runt bland kläderna som jag slängt ner i väskan på morgonen när jag insåg att jag inte alls tagit med några strumpbyxor till kjolen utan leggings. De enda strumpor jag hade var väldigt lila. Så där stod jag med blus, klänning, svarta leggings och lila strumpor och kände mig som Pippi Långstrump. Ska man aldrig kunna få känna sig lite vuxen?

Det slutade dock lyckligt eftersom jag hann slinka in i en butik och köpa ett par svarta strumpor.


No no no

Under slutet av förra veckan kom informationen om att det nu går vattkoppor på dotterns förskoleavdelning. Det kan jag köpa. Alla får vi det förr eller senare. Hellre förr. Så jag väntar med spänning på de första kopporna och hoppas att de ska komma igår. För får hon det nu stör det inte den resa vi tänkt göra om nån vecka. Men det är som det är och det blir som det blir med den saken.

Idag när maken hämtade dottern från förskolan kom ännu ett meddelande. Nu är det inte bara vattkoppor som går utan även springmask. Jomen tjena så roligt. Jag fullkomligt hatar tanken på maskar som kryper runt i tarmen. Jag vill inte se en enda jävla mask titta ut vid ett blöjbyte. Jag vill inte käka maskmedicin och tvätta sängkläder och underkläder i 90 grader.

Nej, jag säger som dottern. No no nooooooo, jag vill inte!! Håll er borta maskjävlar!


Sovmorgon

Jag har sovit på tok för lite den senaste veckan. Ändringar i anti-ångest-pillerna gör att jag får så svårt att somna. Jag ligger och vrider mig i närmare två timmar innan jag till slut somnar. Igår kväll la jag mig på soffan med dottern när hon skulle sova. Tjugo över åtta somnade jag. Vaknade gjorde jag av väckarklockan vid 8:30 på morgonen. En härlig sovstund på lite drygt 12 timmar. Man tackar!

Dagdrömmar

Om det fanns ett VM i dagdrömmeri skulle jag ligga jädrans bra till. Så fort vardagen känns det minsta trist eller om jag har svårt att sova sätter jag igång med mitt dagdrömmande. Det händer ganska ofta nu för tiden. Jag försvinner från vardagstristessen och lever ett spännande liv. Jag bor i New York, reser runt i Afrika, jobbar i fjärran land, byter yrke och blir sångerska, skådespelerska eller varför inte kärnfysiker. Det finns inga begränsningar. Inga barn som väcker mig tidigt om morgonen (eller mitt i natten för den delen), ingen städning, ingen disk, ingen tvätt, inga måsten alls.

Men i väntan på nästa stund jag kan drömma mig bort är det dags att laga middag åt ett hungrigt barn och en lika hungrig mamma.

Längtar

Det tar sig! När jag drog upp persiennerna imorse hittade jag en betongplatta. Och genast drömmer jag mig bort till soliga vårförmiddagar då jag kan äta frukost på balkongen. Med tanke på den hittills väldigt tama vintern borde det inte dröja särskilt länge.

I februari ska balkongerna vara besiktigade och klara. Lagom tills dess kanske den lilla snö vi nu ser smält bort och jag kan låtsas att det är vår. Och dricka varmt te.


Hon insisterade!


Och jag fick snällt ta på mig ett par röda ballerinaskor medan hon tog på sig ett par vita. Mina matchade långkalsongerna och strumporna väl.


Saker man ser på en promenad - 2


Isdroppar på kvist.


Vinterns första pulkatur!

Det har hunnit bli slutet av januari och äntligen kommer lite snö så att man kan skryta med att ha åkt pulka. Förhoppningsvis kommer ett par centimeter till så att vi kan fortsätta åka lite mer veckan som kommer. Det gäller att passa på innan de hinner sanda och salta. Man kan såklart åka pulka även då, men det låter så förfärligt!

När vi åkt klart går det bra att snön töar bort. Det är ju lättera att parkera bilen utan snön. Men vi njuter av allt det vita en stund till!



Skulle han bli en bra pappa?

Min mor och jag är inte överens om allt. Men jag har med tiden insett att hon har många poänger med det hon säger. Hon är en väldigt klok människa, något jag hade svårt att se under tonåren. Och det var någon gång runt tjugoårsåldern hon första gången frågade mig "Skulle han bli en bra pappa?". Efter det har jag hört den ett par gånger.

Den där första gången hon ställde frågan var när jag pratade om nån kille jag träffade som jag var sååå kär i. Jag förstod inte riktigt tanken med hennes fråga. Vaddå bra pappa? Vi är ju knappt ens ett par! Jag har inte ens hunnit presentera honom för alla vänner (än mindre för mina föräldrar). Tanken på barn var väldigt långt borta. Jag hade fullt upp med att leva ett liv med så lite ansvar som möjligt. 

Tiden gick, det förhållande jag hade tog slut och jag gick vidare mot nya äventyr. Och varje gång jag yttrade ett ord till min mor om en ny bekantskap så kom frågan om huruvida han skulle bli en bra pappa.

Jag förstår idag vad hon menade. Och frågan är inte helt fel. Den jag väljer att leva tillsammans med, om så bara för en kortare tid, skulle kunna bli far till mitt barn. Och då är jag bunden till den personen resten av mitt liv, vare sig jag vill eller inte. I den bästa av världar fortsätter man tillsammans även med barn. Eller utan barn för all del. Men nu lever vi inte i den bästa av världar.

Skulle jag och min man av någon anledning separera så vet jag att han kommer fortsätta vara en lika bra pappa till vårt barn som han är idag. Och det är en stor trygghet att veta det. Jag gissar att jag kommer fråga mitt barn detsamma - om hennes respektive skulle bli en bra förälder. Mest kommer jag fråga av bara farten.

Andningspaus

Jag roar mig lite med att ändra lite i bloggen medan maken och dottern är på vift. Men jag märker att det tar på krafterna att koncentrera sig. Jäklar i min lilla låda vad hjärncellerna får arbeta när jag försöker förstå vad jag gör. Så nu blir det en paus istället. Jag hoppas på mer krafter och kanske till och med bättre väder imorgon!

Lite ynklig

PMS, smärre koständringar samt ändringar i medicineringen gör att jag känner mig som en sur gammal disktrasa. Det finns en viss risk för att jag ser ut som en också. Men på jobbet är de så snälla och säger att jag ser pigg ut. I själva verket är jag matt, trött och har hjärtklappning nästan konstant. Jag vill bara bli lämnad ifred och få sova! Men det brukar bli sämre innan det blir bättre (nu pratar jag främst om medicinändringarna, även om PMS'en också kommer bli bättre om några dagar) så jag härdar ut ett tag till. Och försöker komma i säng tidigt ikväll.

Städar barn någonsin hemma?

När jag hämtar dottern på förskolan om dagarna ställer hon lydigt tillbaka alla leksaker på sin plats. Jag behöver knappt säga till om det. Var sak har sin plats. Sen kommer vi hem. Och hemma tycks det fullkomligt omöjligt för henne att ställa någon som helst leksak på sin plats. Jo förresten, tågbanan plockar hon tillbaka till lådan när hon är klar. Men det tror jag bara att hon gör för att det låter hemskt mycket när hon kastar ner träbitarna i lådan.

Vänder det här någonsin? Eller är det helt enkelt så att alla barn är oförmögna att städa undan hemma? Jag har liksom ett och annat minne från min barndom av att min mor fick ägna en beskärd del av sin tid åt att tjata på oss barn att vi skulle plocka undan efter oss, något vi inte var några vänner av att göra.


Det här var den lite mer städade hörnan av dotterns rum igår.


Jag är bränd, inte vidbränd

Jag hade ett intressant samtal med min läkare idag. Nu när jag mår så pass mycket bättre har vi gått tillbaka och jämfört mitt mående nu mot för hur det såg ut för ett halvår sedan. Vi diskuterade vad som hänt, behandlingen och hur jag mår idag. Vi pratade också om hur annorlunda det hade kunnat gå om jag inte fått borrelia. Min läkare har sett en och annan patient med stressrelaterade sjukdomar och konstaterade till slut att "Du är bränd. Inte vidbränd!". Och det låter ju onekligen bra.

Ska det vara så svårt?!

Jag ägnade fem minuter på morgonkvisten åt att försöka öppna mjölkförpackningen. Fem minuter! Jag är vad jag vet inte mindrebegåvad men det gick bara inte att öppna fanskapet. Och det är inte första gången. Varje gång jag står med en 1.5 liters mjölkförpackning (läs: jättetetra) är det samma sak. 




Happy ending!


Favoritsporten

Det är varken fotboll, innebandy, ishockey eller volleyboll. Nej, min favoritsport är att få dottern att somna om kvällen genom en historia. Att berätta en historia så långsam och tråkig att hon somnar av ren tristess. Hon måste vara lite trött när vi börjar nattningen annars ber hon en bara att lägga av. Ikväll gick det över förväntan. Både maken och dottern sov bredvid mig i soffan inom tio minuter. Så nu får jag välja TV-kanal OCH surfa på nätet. Bingo!

Jag älskar skrikande barn!

Små spädbarn som gråter i vagnen, spädbarn som gråter i famnen, trotsiga barn som ligger på marken och sparkar och skriker, gråtande barn i barnvagn... I love it! Ja så länge de inte gråter för att de far illa vill säga, men då pratar vi om helt andra saker. Jag ler lite för mig själv när jag ser barn som inte låter sig tröstas eller som skriker och absolut inte gör som föräldern vill. Inte av skadeglädje utan för att jag tycker att det är skönt att se att det inte bara är jag som har ett barn med stark egen vilja.

Idag promenerade vi hem med en förälder och ett barn som bor här i krokarna. Mitt barn och hennes barn turades om att skrika och leva rövare. De triggade varandra för att sedan fördöma den andra för dennes gråt. Lovely!

Nu ska jag andas lugnt en stund och titta på vackra saker. Och vara glad över att jag inte är ensam i det här.

Jag intervjuar mig

Jag tänkte ta tillfället i akt att intervjua mig själv. Jag väljer att ställa en enda öppen fråga. Så, hur går det nu då med utmattningssyndromeriet?

Tackar som frågar. Det går framåt. Orken börjar sakta men säkert komma tillbaka även om den vissa dagar tycks lysa med sin frånvaro. Jag har mindre ångest än tidigare vilket är en stor befrielse. Jag klarar till exempel av att åka tunnelbana och buss utan att tro att jag ska dö. Och det underlättar onekligen vardagen en smula. Jag hämtar barnet från förskolan dagligen och jag orkar vara hemma med henne en dag om hon behöver vara ledig. Jag arbetstränar och även det går bra, även om det tar mycket energi. Enligt läkaren är jag ett skolboksexempel så allt är i sin ordning.

Kommer du att fortsätta på ditt gamla jobb? (Här har jag som du märker ändrat taktik och bestämmer mig för att ställa fler frågor)

Ja, tills vidare. Jobbet i sig var långt ifrån den enda anledningen till att jag hamnade i ett utmattningssyndrom utan det var många bidragande orsaker. Hade jobbet varit boven i dramat hade jag nog funderat på att bryta helt. Men jag trivs på mitt jobb och med mina kollegor. Så jag blir kvar ett tag till. Men det är klart att jag ibland funderar på vad jag skulle kunna tänka mig att göra istället.

Och vad skulle du kunna tänka dig att göra då?

Ja, det är väl det jag inte riktigt vet. Det finns mycket jag gillar, men inget som jag brinner för. Jag tycker förvisso inte att man behöver arbeta med det man brinner för. Förhoppningsvis har man en fritid också där man kan ägna sig åt sånt. Nåt som bidrar med tillräckligt med pengar till hushållet utan att jag ska behöva slita skiten ur mig. Det skulle jag vilja jobba med. Gärna ett jobb med relativt fria arbetstider. Kunna jobba på kvällar och helger om jag så önskar. Kunna arbeta hemifrån delar av tiden. Men med vad?!

Vad tänker du göra härnäst i livet?

Jag tänker fortsätta ta det lugnt. Försöka hålla mig själv från att starta upp en massa olika projekt. Jag skulle vilja börja med yoga, gå en fotokurs och kanske nån kurs i webdesign, ta upp sjungandet, resa... Det kliar i fingrarna! Men just nu räcker det med att gå till jobbet, äta, ta hand om barnet och sova. Ja och att träffa nån vän nu och då. Resten av livet ligger på is tills det finns mer energi att ta av. Så det blir inte så mycket mer spännande än så.

Tack då.

Tack själv.


De outbytbara

Jag träffade en vän härom kvällen som jag känner sedan länge. Vi pratade om hur det ser ut i våra respektive umgängeskretsar och om vänner som inte är utbytbara. Man möter människor i olika skeden i livet. Vissa stannar kvar medan andra försvinner, ofta på ett högst odramatiskt sätt. Det behöver inte vara något fel på människan i fråga men man växer ifrån varandra och går vidare åt olika håll. Sen finns vänner som man sätter särskilt värde på, som är otroligt viktiga för en och som man är väldigt mån om att ha kvar i sitt liv. De outbytbara.

Jag har, utan att för den delen ha räknat efter, ett antal vänner som är outbytbara. Tyvärr försvann en av dessa vänner för en tid sen. Med försvann menar jag inte från jordens yta, men ifrån mitt liv. Jag har funderat mycket över denna vän men har inte fått någon förklaring till varför. Sjukdom? Kontrollerande sambo? Som den fantastiska människa jag är kan det ju bara inte vara så att hon helt enkelt inte vill träffas mer. Tråkigt är det i alla fall och jag hoppas att hon en dag väljer att komma tillbaka.

Läskigt värre!

Vem blir inte rädd av att möta detta ansikte när man helt fredligt smyger in i dotterns sovrum sent på kvällen för att stoppa om henne?! Jag blir definitivt lite rädd. Dockor är sällan söta, de är bara läskiga.


Finns inga svenska ramsor och sånger på youtube?

Dottern kommer in till mig i köket och vill ha appo. Jag frågar vad hon menar och hon upprepar att hon vill ha appo. Appo. APPO! Jag står som ett frågetecken och försöker litsta ut om hon pratar svenska eller bosniska men blir inte särskilt mycket klokare. Så ropar maken från rummet intill "Hon vill ha APPLE!". Att jag inte förstod det... Hon rabblar alfabetet på engelska (från en sång på youtube) och kan peka ut olika former - triangle, circle, square (även det från en sång). En vacker dag kanske hon pratar lika bra svenska.

Middagsprat

Jag och dottern sitter vid middagsbordet. Maken står i köket.

Jag - Älskling, behöver du hjälp i köket?
Dottern - Neeej mamma. Jag är din älskling!
Jag - Ja du är min älskling och pappa är min älskling.
Dottern - Nej. Pappa inte din älskling. Han är bara pappa. Du ropa pappa.
Jag - Mmm, fast jag vill nog inte kalla honom för pappa.
Maken - Tack.

Dagens outfit

Jajjemen, här kommer den. Nyss hemkommen från jobbet hoppar jag i ett par slitna plyschbyxor, en stor t-shirt och tjocksockar. Nu är jag redo för lek. Ska bara hämta barnet först. Kanske ta en stor kopp kaffe också.


En sista glimt av julen





En ensam vit amaryllis.


Persiennhelvetet

Persienner är onekligen en bra uppfinning. Inte ett dugg snyggt, såna där inbygda alltså. Men bra. Det är bara det att jag är allergisk mot neddragna persienner på dagtid. Jag får en nästan klaustrofobisk känsla om jag är i ett rum med neddragna persienner. De behöver inte ens vara vinklade så att man inte ser ut, det räcker med att de syns. Jag vill knappt ha gardiner heller. Jag vill att allt ljus ska komma in.

Min man vet om dessa tankar, men han delar dem inte. Inte på långa vägar. Han lämnar gladeligen persiennerna nere tills jag drar upp dem. Ibland tror jag att han lämnar dem så just för att jag inte gillar det. Som en väldigt väl medveten tanke om att reta gallfeber på mig. Och i så fall fungerar det. Väldigt väl.

Idag när jag kom hem från jobbet var samtliga persienner nere och jag marscherade runt i lägeheten och drog upp dem alla. Nu ser jag att det är dag ute och bunkerkänslan är borta. 

Inte helt genomtänkt

Fisksoppa med aioli vad ett bra lunchval medan jag åt det. Det var ett bra val ända fram tills att jag skulle kliva på tunnelbanan och insåg att jag fullkomligt stank vitlök. Kändes inte helt snällt mot mina medpassagerare. Men jag tänkte att jag åtminstone inte stinker svett, prutt, rök, hund/katt eller kiss. Och alla inblandade verkade överleva resan. Men jag ska försöka tänka över vad jag stoppar i matlådan imorgon.

Elementfix

Det löste sig med sandpappret och imorse kunde jag sätta igång och måla elementet i sovrummet. Snyggt blev det men jag borde ha köpt täckfärg för några partier som var lite väl nötta, så hade det blivit ännu bättre. Men mest är jag glad att jag fick tummen ur.

Före...


...och efter!



Sluta knuffas för bövelen!

Jag åker tunnelbana i snitt två gånger om dagen. Till och från jobbet. Och så en och annan tur under lediga dagar. Ja med undantag för den gångna hösten, men nu börjar jag närma mig mina gamla tunnelbanevanor igen. Varje gång tunnelbanan stannar är det en eller flera personer som envisas med att tränga sig in i vagnen innan de som ska kliva av hunnit halvvägs ut. Varför? Jag förstår det inte! Det måste ta längre tid att ta sig in i vagnen med en ström människor som kommer mot en än att vänta en liten stund på att de ska hinna gå ut först och ha fri passage. Och jag som ska gå ut blir jäkligt irriterad på de armbågar som möter mig motströms och vill bara vråla SLUTA KNUFFAS som värsta förskoleungen. Kanske ska testa det nästa gång.

Jag fick skaparfeeling

Efter att ha diskuterat våra respektive hem med en kollega idag ville både hon och jag hem och fixa det ena och det andra. Vi behöver måla ett element i sovrummet eftersom det vändes bak och fram när det flyttades i samband med balkongbygget. Så glad i hågen traskade jag från jobbet och handlade elementfärg och pensel. Av bara farten köpte jag ett fång tulpaner vid Slussen. När jag väl kom hem och skulle tvätta av dammet från elementet insåg jag att det behöver slipas lite för att det ska bli snyggt. Så nu har jag liksom fastnat. Har messat maken om att han måste köpa sandpapper på vägen hem så att jag kan skapa vidare.

Jag längtar tills hobbyrummet slår upp portarna igen så att jag kan ta tag i mitt andra projekt. Jäklar vad jag ska fixa grejor då! Nåväl, i väntan på sandpappret har jag mina tulpaner att titta på.


Man borde...

Jag sitter i soffan och tittar på röran i lägenheten och tänker att jag borde plocka undan lite. I alla fall så att man obehindrat kan ta sig mellan soffan och köket/sovrummet/badrummet. Det vore trevligt att inte kliva på sylvassa legobitar eller en brandbil. Men samtidigt är det ju så förbenat skönt att bara sitta stilla så länge barnet leker själv.


Den enda fria passagen för stunden är mellan soffan och barnets rum.


Hon skulle bli en jäkel på tjobaläng!

När jag var barn brukade jag och min storasyster leka en lek - tjobaläng. Gissningsvis var det hela hennes påhitt för att ha en legitim anledning att puckla på mig, men jag kan ha fel. Det hela var enkelt. Först bestämmer man sig för vad för slags tjobaläng man leker. Bit, nyp, spark, bit/nyp, spark/bit, bit/nyp/spark... ja möjligheterna är näst intill oändliga. Därefter lägger sig de två deltagarna med huvudet mot var sitt armstöd på en soffa. Två- eller tresits spelar ingen större roll. I en tvåsitssoffa blir skadorna större. En fåtölj blir för liten. Därefter sätter man igång och oskadliggör den andra deltagaren med sparkar, bett eller nyp (beroende på vad man kommit överens om innan). Det hela slutar med att den förlorande parten (oftast jag) börjar gråta och springer till sin mor eller far och säger att systern varit dum. Och så fick den vinnande parten en rejäl tillsägelse.

Jag inser att min dotter skulle bli en jäkel på tjobaläng. Hon kan sparkas, bitas, nypas och slåss så att man blir mörkrädd emellanåt. Man kan nog säga att hon ibland leker tjobaläng med en fast man inte hunnit gå med på det själv. Det är inte utan att jag tycker synd om ett framtida småsyskon till henne.

Gråt och tandagnisslan

Det finns få saker här hemma som kan leda till såna gråtattacker som en hårtvätt. Nej, det är inte jag som gråter. Det låter som att vi misshandlar vårt barn å det grövsta när vi tvättar hennes hår. Jag trodde att det skulle bli bättre med tiden men inte det. Nu är det inte särskilt ofta som hennes hår blir tvättat, men när det är fullt med matrester och målarfärg är det dags. Det sker ungefär var annan till var tredje vecka.

Idag när jag hämtade henne på förskolan hade hon torkad smoothie fulla håret. Tydligen var det ett experiment som gått lite snett. Lätt hänt. Så det fanns liksom inget alternativ till att tvätta det. Själva badandet var inget problem. Ja annat än att jag nu behöver torka vatten i hela badrummet och delar va hallen. Men så snart hon fick första droppen vatten på huvudet satte ylandet igång. Nu väntar jag på att grannarna ska knacka på och fråga om allt är ok.

Så dråpligt

Efter en mycket trevlig kväll med trevligt sällskap, fantastiskt god mat och husets vita (det var inte lika fantastiskt) kom jag hem i rimlig tid, somnade som en stock för att sedan vakna mitt i natten av ett överjävligt illamående. Istället för välbehövlig sömn ägnade jag halva natten inne i badrummet. Antiklimax! Jag funderade en stund på att ta in täcke och kudde och lägga mig och sova på badrumsgolvet men det fick bli soffan istället.

Nåväl, jag måste säga att det var värt det trots allt. Det var otroligt skönt att få sitta i lugn och ro (dvs utan tillörande barn) på en restaurang och inte känna av någon som helst ångest. Nästa gång blir det en annan restaurang bara.


Good parenting

Jomenvisst, idag är jag rena rama drömföräldern! Dottern ville inte lämna förskolan. Tror jag det med tanke på att hon var mitt uppe i en spårvagnslek som involverade halva duplolådan. Sen kom en kompis till henne och serverade oss diverse godsaker (i plast tyvärr) på en prydnadskudde. Trevligt värre. Till slut lockade jag henne hemnåt med löfte om "kall majs". Det tog skruv.

Väl hemma la hon sig på hallgolvet och ville inte klä av sig. Hon ville vara en bebis. Jag kände att jag inte hade särskilt mycket energi över till att bråka om saken så jag klädde helt sonika av henne ytterkläderna. Orkade inte ens komma på nåt att locka henne med. Ja, annat än den kalla majsen jag redan utlovat.

Så satt hon i soffan och åt kall majs och jag började förbereda middag. Dottern ville såklart inte alls äta nån middag utan istället leka med djuren. Så jag plockade fram paddan och ställde den på köksbordet och letade fram Peppa pig på youtube, varpå dottern kom springande. Hon ville dock inte sitta ner på sin stol. Hon ville stå upp och dansa. Så jag matade henne och tänkte i mitt stilla sinne att jag hoppas att grannarna inte råkar titta in genom vårt fönster. Men hon fick i sig tillräckligt med mat för att orka hålla låda tills hennes far kommer hem och jag får lämna lägenheten till förmån för middag med en vän. Så allt är väl. Nu sitter hon i soffan (fortfarande med paddan) och jag tänker göra mig iordning för en trevlig kväll.

Ja vad säger man?

På vägen hem från jobbet kollade jag facebook i mobilen och ser att flera av mina vänner och kollegor har postat en artikel från expressen. Artikeln beskriver hur en läkare i Linköping fått 30 000 kronor för att arbeta extra en natt under julhelgen. De sjuksköterskor som gjorde detsamma fick 440 kronor för besväret. Jag blir så jävla less! Less på att det från många håll (läs sjukhusledning) fortfarande finns en bild av att sjuksköterskor följer ett kall. Ett kall att vårda de sjuka, att hjälpa. Och att vi knappt behöver någon lön för mödan.

Det fack som vi betalar avgift till varje månad är enligt min mening inga hejare på att förhandla (till skillnad från läkarnas fack). Och är man inte nöjd med sin lön finns nyutexaminerade sjuksköterskor som är villiga att ta jobbet för flera tusanlappar mindre i månaden. Jag vet inte hur det har gått för uppropet för högre sjuksköterskelöner som jag läste om före jul, men man kan bara hoppas att de lyckas röra om i grytan. Jag känner att jag börjar ledsna.

Ytterligare två favoriter

Dottern har hittat ytterligare två saker som hon menar smakar jätte jätte gott - snö ("åh, mamma - kall snö!") samt Klick (jag använder det i håret). Varför hon absolut skulle smaka på det sistnämnda vette katten men tydligen var det gott. Jag gissar mig till att det i åtminstone inte är farligt att få i sig. Alltid nåt. Så snart kan jag svänga ihop diverse kulinariska läckerheter med de ingredienser hon gillar.

Tack och hej julen!

Lika mysigt som det är att plocka fram julpyntet framåt första advent är det att städa undan skiten efter nyår. Där nånstans brukar jag ha ledsnat rejält och längta efter en stor bukett tulpaner istället. Så julpyntet försvann raskt igår och en tulpanbukett har prytt vårt köksbord i ett dygn. Nu har den vissnat. Nåväl, so long julen!


Gäddattack

Jag är inne i en minst sagt intensiv drömperiod. Jag är med om att lösa mordgåtor, får uppleva jordens undergång, får hjärtattack och flyr från mördare om nätterna. Det kanska låter som mardrömmar men de är mer spännande. De leder förvisso till en del oro vissa nätter men mestadels är det helt ok. Jag får lite huvudbry när jag vaknar om inte annat.

Imorse när väckarklockan ringde var jag glad över att komma ifrån en gäddattack. Jag låg inlagd på sjukhus och hade fått fisksoppa. När jag tittat ner i skålen en stund såg jag att det låg hela fiskhuvuden (med de främre gälarna kvar) i soppan. Och efter ytterligare en stunds stirrande såg jag att en av dessa fiskhuvuden levde och simmade runt. Inget konstigt med det tyckte jag. Soppan var ju upptinad så om fiskarna behagade vakna till liv vore det helt i sin ordning. Jag lutade mig tillbaka i soffan där jag satt när fiskhuvudet gjorde ett hopp upp ur skålen och försökte bita mig. Gång på gång attackerade fisken (som nu förvandlats till en gädda) mig och jag försökte hoppa undan. När jag börjat slåss på alvar mot fisken så ringde klockan. Det tackar vi för.

Får se vad drömmarna bjuder på för spännande inatt.



Det fick bli en tecknad bild. Jag vill ju inte skrämmas i onödan.


Irriterande ting i morgonstressen

- En plötslig nysattack just som mascaran satts på, men inte hunnit torka.
- Att inse att man gjort iordning en frukost bestående av knäckemackor när man har tandvärk.

Mitt nya hem?

Renarna på Skansen har schysst utsikt. Jag funderar på att flytta in hos dem. Det luktar rätt illa av renbajs men jag antar att man vänjer sig. Det fanns en hydda på tomten med tak och tre väggar. Och med renarna som sällskap håller man nog värmen mer än väl. Så kan jag sitta i hagen och blicka ut över Stockholm samtidigt som jag knaprar på lite torrt hö. Mysigt!


Utbildning måste löna sig

När jag valde att utbilda mig till sjuksköterska gjorde jag det eftersom jag visste att jag garanterat alltid skulle ha jobb, jag skulle ha möjlighet att arbeta både i Sverige och utlandet och att jag skulle kunna arbeta inom många olika områden på olika arbetsplatser. Jag visste också att lönen inte var den bästa men tänkte att det måste ju ändras så småningom. Jag visste däremot inte att det skiljde så lite i lön mellan sjuksköterskor och undersköterskor. Hade jag vetat det är det möjligt att jag tänkt om.

Som färdig sjuksköterska, förvisso för ett antal år sedan, hade jag en ingångslön på 19000 kronor i månaden på ett av landets universitetssjukhus. Det tillkom såklart lite ob-tillägg på det. Jag hade då tre års heltidsstudier bakom mig (förutom några kurser inom helt andra ämnen). Jag ansvarade för mellan sex och tio patienter under mina arbetspass. Just på den avdelningen var de flesta patienter multisjuka och behövde många olika mediciner för att må bra (ja, och för att överleva). Avdelningen var ofta överbelagd och jobbet i sig var väldigt stressigt. Det krävdes att man var skärpt och kunde fatta snabba beslut. Men det var roligt. Och jag trivdes väldigt bra.

Efter ett tag på arbetsplatsen började jag intressera mig för vad andra hade för lön. De flesta av undersköterskorna som hade arbetat mer än några år hade högre lön än mig. Många av dem hade gått omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och börjat jobba efter det. En kollega till mig som snart skulle gå i pension hade en lön på 26000 kronor efter att ha arbetat som sjuksköterska hela sitt yrkesverksamma liv. Hennes löneutveckling hade förvisso varit bra med tanke på att hon arbetade mer eller mindre gratis när hon började. Men det blir inte så många kronor i pension.

Det är inte bara inom min branch det ser ut så här. Lönen skiljer sig inte mycket mellan till exempel barnskötare och förskollärare. Dessutom kan du i Sverige få en bra lön inom exempelvis industrin eller som försäljare, utan utbildning. Självklart måste man väga in att en utbildning ger möjlighet till ett (förhoppningsvis) utvecklande jobb inom ett område man är intresserad av. Men när man kan få samma eller bättre lön för ett jobb som inte kräver annat än avslutad gymnasieutbildning blir jag jäkligt irriterad på hur det fungerar.

Idag skulle jag kunna få upp min lön genom att byta arbetsplats eller att vidareutbilda mig. Problemet är att om jag väljer att vidareutbilda mig behöver jag ta studielån ytterligare ett år. Och den lön jag får som vidareutbildad sjuksköterska är inte mycket högre än den lön jag har idag. Så löneökningen gör tyvärr inte att det lönar sig, såvida jag inte får utbildningen betald av arbetsgivaren. Jag kan bara hoppas att det här förändras inom en överskådlig framtid för hur ska man annars kunna övertyga sina barn om att utbildning lönar sig?

I väntan på semester

Jag längtar efter semester. Efter varma sommardagar och solsken. Efter ett glas vin i skuggan av ett träd. Efter sand mellan tårna och salta vattenstänk. Men jag har förtsått att just den semestern ligger en bit fram i tiden. Så i väntan på den gör jag mitt bästa för att ta hand om mig själv här och nu och ger fan i att vara så jäkla effektiv. Nu tänker jag söla i soffan tills att det är dags att hämta på förskolan. Dricka kaffe och räkna regndroppar på fönstret.


Sluta blåsa!!

Det uttrycksfulla barnet har aldrig gillat blåst. Som spädis skrek hon nästan lungorna ur sig om jag försökte gå ut med henne om vinden så mycket som pustade henne i ansiktet. Hon har inte lärt sig gilla vinden. Tvärt om, nu protesterar hon än mer högljutt.

Härom dagen promenerade jag hem med henne från förskolan. Det var när Dagmar härjade som bäst lite längre norrut. Här blåste det bara utav sjutton. Plötsligt stannar dottern och vrålar "SLUTA BLÅSA!!" Jag försökte förklara att det inte går att säga åt vinden att sluta blåsa men då tog hon i från tårna i ett "NEEEEEJ NEEEEEEEEJ, INTE BLÅSA!".  

Jag undrar hur det går imorgon bitti med den nya stormen. Här kommer det bara att blåsa 17 sekundmeter på morgonkvisten, men det lär vara mer än tillräckligt för att göra barnet förbannat om jag känner henne rätt.

Middagsinspiration, tack!

Det finns dagar då middagsinspirationen lyser med sin frånvaro. Ja ska jag vara ärlig är nog de flesta dagar sådana. Det är nog snarare så att inspirationen kommer på besök ibland. Idag är inspirationen långt borta. Dottern vill bara äta frusen majs. Jag vill sova. Eller möjligtvis spela wordfeud. Maken vill nog helst läsa tidningen i lugn och ro. Ingen av oss tre kommer få som vi vill. Hur finner man inspiration till matlagning en dag som denna? Jag känner att det ligger nära till hands att micra en bit julskinka och servera med en tomat eller liknande. Så får det nog bli.



Nyårsdessert! Inget jag kommer sno ihop idag tror jag bestämt.


Om dottern själv får bestämma

Det är fantastiskt trevligt när ens barn får för sig att viss mat är djävulens påfund. Just nu finns det dock några "rätter" som alltid går hem.

1. Frusen majs
2. Smör
3. Frysta hallon
4. Creme fraiche

Hur lagar man en måltid av detta?

Nytt år nya möjligheter

Nej det blev inga nyårslöften för min del. Jag tänker varken lova att gå ner i vikt, träna en massa, äta nyttigare eller liknande. Jag tänkte helt enkelt fortsätta ta en dag i sänder. I alla fall till en början. Sen kanske jag avancerar och börjar tänka en och en halv dag framåt, typ. Men det var ett ofantligt trevligt nyårsfirande vi fick. Vi firade på bästa sätt - borta. På det sättet slipper man både städning och disk och kan bara ägna sig åt sin egen bakfylla dagen efter. För just det här året började med en rejäl sådan. Helt oplanerat eftersom vi tänkte att vi skulle köra hem efter tolvslaget. Men istället sov vi kvar hos våra vänner.

Idag var det hög tid att återvända till verkligheten och jag börjat arbetsträna. Två timmar på arbetsplatsen per dag kan tyckas låta futtigt, men jag kan lova att två timmar är ungefär vad jag orkar med i nuläget. Det var på ett sätt väldigt skönt att vara tillbaka men samtidigt väldigt märkligt då jag känner mig som ett ufo. Har svårt att ta in vad som händer omkring mig. Svårt att koncentrera mig. Men jag skötte mig rätt bra tror jag. Sen jag kom hem har jag dock legat på soffan och varit tacksam för varje stund som dottern lekt på egen hand. Så jag räknar med att den här veckan kommer att bli rätt ansträngande.

Nåväl, min egentliga tanke var att önska en god fortsättning! Så nu önskar jag det.


Nyårshåret!


RSS 2.0